Politică

Liderul formal al PDM folosește subiectul limbii pentru a șantaja colegii de coaliție

30 mai 2014 16:44
Vizualizări: 710
0

Președintele formal al PDM, Marian Lupu, susțin că nu a renunțat la ideea organizării unui referendum republican privind limba oficială din Moldova, amenințând colegii săi de coaliție că va face acest lucru, dacă nu se va înceta ”utilizarea ei în aspect politic”.

Dacă forțele politie vor continua mai departe să pedaleze, să utilizeze în aspect politic ideologic acest subiect, băgând în continuare zâzanie în societate, în acest caz PDM va propune organizarea unui referendum pe acest subiect. Și așa și voi face”, a declarat Marian Lupu, pe 29 mai, în cadrul unei emisiuni televizate.

Lupu a menționat că după ce Curtea Constituțională a ”făcut egalitate” între limba moldovenească și cea română prin recunoașterea Declarației de Independență drept parte componentă a Constituției, acest subiect nu mai poate fi deschis.

”Îl întrebăm pe om ce gândește el. Care sunt sentimentele lui. Care este decizia lui, ceea ce simte omul”, a explicat liderul formal al PDM, ce vor trebui să facă locuitorii Moldovei la referendumul planificat.

Promisiunea privind organizarea unui referendum privind denumirea limbii oficiale a fost făcută de Marian Lupu la începutul lunii decembrie 2013. Atunci, Lupu a invocat faptul că prin decizia CC limba moldovenească și limba română au fost puse în aceeași valoare juridică. Din aceste considerente, cea mai indicată metodă de a rezolva această problemă este organizarea unui referendum.

În actuala coaliție de guvernare, pozițiile privind limba oficială a Moldovei sunt diferit. PLDM, condus de fostul Premier demis pentru acte de corupție, Vladimir Filat și PLR, condus de unionistul Ion Hadârcă, declară că limba oficială este cea română. PDM care aparține oligarhului Vladimir Plahotniuc nu are o poziție tranșantă pe acest subiect. Anterior, Marian Lupu declara că vorbește limba română, iar mai târziu a anunțat că ”s-a răzgândit și vorbește limba moldovenească”.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(1,00)
Factologie
(1,00)
Surse
(0,00)
Rating
(1,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
 
Загрузка...
Загрузка...
Ştiri / Arhivă
<decembrie 2018>
LMaMiJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Яндекс цитирования Rambler's Top100