Politică

Președintele CC consideră normală lipsirea cetățenilor de dreptul de vot

30 mai 2014 14:05
Vizualizări: 742
0

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că prin hotărârea CC privind interzicerea votării în baza pașaportului de tip sovietic nu s-a încălcat nici un drept important al cetățenilor Moldovei. Declarația a fost făcută de Tănase, pe 29 mai, în cadrul unei emisiuni televizate.

”Dreptul la vot nu este un drept absolut, potrivit tuturor legislațiilor lumii. Este un drept supus mai multor condiții de formă. Nu pot eu acum să votez cu pașaportul străin. Sunt cetățean al Republicii Moldova. Am și cod personal. Dacă nu am buletin de identitate, nici la o secție nu pot vota. Sunt state unde votanții sunt obligați singuri să se înscrie în listele de votare. Nu te-ai înscris – nu ai votat. Prin urmare, nu este un drept absolut. Dreptul la viață este un drept absolut. Prin urmare, statul poate interveni cu mai multe modificări. Deoarece sistemul trebuie să fie regularizat”, și-a explicat poziția președintele Curții Constituționale.

În context, Alexandru Tănase a accentuat că și cetățenii Moldovei, deținători de pașapoarte sovietice, au responsabilități și trebuie să se îngrijească de preschimbarea la timp a documentelor de identitate.

Hotărârea menționată a fost adoptată de Curtea Constituțională, pe 27 mai, după examinarea sesizării Partidului Comuniștilor, care a contestat modificările la Codul Electoral, potrivit cărora cetățenii Moldovei care dețin pașapoarte de tip sovietic, nu pot participa la alegeri.

Anterior, s-a anunțat că în pofida faptului că Guvernul s-a obligat să înlocuiască gratis aceste documente pe buletine de identitate, structurile guvernamentale au prelucrat nu mai mult de 10 mii de cereri. Reieșind din acest ritm, către luna septembrie cel puțin 90 mii de oameni nu vor avea dreptul să participe la alegeri.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
 
Загрузка...
Загрузка...
Ştiri / Arhivă
<martie 2019>
LMaMiJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Яндекс цитирования Rambler's Top100