Economie

Ministerul Economiei recunoaște că Guvernul Leancă stă prost la capitolul atragerea investițiilor

30 mai 2014 10:02
Vizualizări: 628
0

Declarația a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a fost făcută în cadrul unei mese rotunde privind evoluțiile economiei naționale în anii 2013-3014.

Potrivit lui Lazăr, „la capitolul atragerea investiţiilor străine directe, suntem foarte şi foarte departe de rezultatele înregistrate în anul de până la criză, 2008, când valoarea investiţiilor atingea 711 mln de dolari”.

Ministerul Economiei a explicat acest regres prin faptul că o situație similară este atestată și în regiune.  „Investiţiile străine directe se fac foarte atent, nu doar în Moldova, în toate ţările din regiune. Şi, chiar dacă în anul trecut s-a înregistrat o creştere a fluxului de investiţii străine directe atrase în economie, cu 32% faţă de 2012, ponderea de 2,9% a  acestora în PIB este o mare provocare pentru o economie care îşi propune să se modernizeze şi pentru care o constrângere este accesul la resurse financiare”,  a mai spus ministrul Economiei.

Anterior, Ambasadorul Germaniei în Moldova, Matthias Meyer, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, un motiv din care nu vin investitorii germani în țara noastră este nivelul mare de corupție în rândul funcționarilor publici.

”Oamenii de afaceri din Germania care vin în Moldova, primul lucru care îl întreabă este cum arată lucrurile la capitolul tratarea afacerilor mele de autoritățile fiscale, Camera Înregistrării de Stat și deja de la aceste puncte lucrurile devin complicate. De la aceste puncte se epuizează multă energie. Până la 30 la sută din activitate este absorbită de aceste acțiuni de stat”, a declarat sursa citată.

În context, ambasadorul a spus că în Moldova ”formele de corupție care se dezvoltă au devenit atât de puternice încât sperie”. Matthias Meyer susține că oamenii de afaceri care activează la noi în țară ”nu prea sunt mulțumiți de situația din domeniul afaceri care există în  Moldova, ei se adresează cu plângeri clare și multe probleme pe care le au le pot soluționa doar dacă este atrasă Ambasada”.

Potrivit diplomatului, cele mai multe probleme cu care se ciocnesc investitorii germani sunt cu serviciul fiscal. ”Acest lucru nu are legătură cu aplicarea legislației, așa cum explică Inspectoratul Fiscal, ci reprezintă un mod arbitral de a proceda față de o firmă.  Și acest lucru are loc nu pentru că conducătorul Inspectoratului Fiscal își dorește, ci pentru că din altă parte i se spune că o firmă sau alta trebuie să fie împiedicat în activitatea sa”, a concluzionat ambasadorul Germaniei în Moldova.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
 
Загрузка...
Загрузка...
Ştiri / Arhivă
<decembrie 2018>
LMaMiJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Яндекс цитирования Rambler's Top100