Economie

Ministerul de resort își declină responsabilitățile privind problemele agricultorilor din Moldova

28 mai 2014 12:32
Vizualizări: 649
0

Ministrul Agricultorilor și Industriei Alimentare, Vasile  Bumacov, numit în funcție de partidul lui Filat, își declină responsabilitățile pentru problemele cu care se confruntă agricultorii din țară, declarând că instituția pe care o conduce nu-i reprezintă.

Bumacov a menționat că pretențiile agricultorilor, care au ieșit pe 28 mai la proteste, sunt argumentate, vorbind despre proiectul de lege privind piața produselor petroliere, care a fost elaborat acum doi ani, dar care nu a fost încă aprobat. Documentul le permite agricultorilor să importe carburanți direct de la rafinării.

”Nu este un privilegiu acest lucru, odată ce achită tot ce ține de taxe vamale, accize și așa mai departe, de ce nu trebuie să aibă posibilitatea să importe produse petroliere. Atunci când totul iese important prin companii, este greu de urmărit prețul, dacă nu este mărit, sau dacă nu sunt adaosuri suplimentare”, a declarat Bumacov, adăugând că situația îl depășește și că nu știe unde este acel proiect de lege.

Totodată, Bumacov a subliniat că problemele cu care se confruntă fermierii și față de care protestează nu au nicio treabă cu ministerul pe care îl conduce.  ”Problemele care sunt abordate de agricultori nu țin de ministerul Agriculturii și nu sunt în competența Ministerului Agriculturii”, a adăugat ministrul, refuzând să spună totuși în interesul cui este tergiversarea adoptării proiectului de lege.

Mii de fermieri din toată țara s-au adunat, miercuri, 28 mai, în centrul capitalei, unde protestează împotriva inacțiunilor Guvernului condus de Premierul, Iurie Leancă, pentru declararea agriculturii  drept ramură strategică a economiei Moldovei.

Agriculturii au dat curs invitației organizațiilor care îi reprezintă, cea mai mare nemulțumire a lor fiind tergiversarea adoptării legii, care ar permite să se facă ordine pe piața produselor petroliere. Potrivit protestatarilor, prețurile umflate la carburanți nu le permit să ofere pieții producție competitivă, iar în cazul în care prin lege li s-ar permite achiziționarea carburanților direct de la rafinării, atunci economiile anuale ar fi de peste 500 mil lei.

Totodată, fermierii au protestat și împotriva tergiversării adoptării Strategiei de dezvoltate a agriculturii și dezvoltare rurală, prin care ramura agricolă ar fi declarată strategică pentru economia națională și astfel s-ar atrage mai multă atenție agricultorilor.

Un alt motiv de protest este și monopolul agricol pe unele segmente: piața cerealelor sau exportul de fructe și legume, care la fel le aduce mai mult pierderi, deoarece sunt impuși să-și vândă producția intermediarilor la preț derizoriu dictat de ultimii.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
 
Загрузка...
Загрузка...
Ştiri / Arhivă
<decembrie 2018>
LMaMiJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Яндекс цитирования Rambler's Top100