Externe

Ex-premier român confirmă atitudinea discriminatoare față de moldovenii din România

28 mai 2014 11:28
Vizualizări: 705
0

Fostul Premier al României, Mihai – Răzvan Ungureanu, acuză autoritățile de la  București că de peste două decenii au o atitudine discriminatorie față de moldovenii români.

”De 25 de ani, a fi moldovean nu mai e nicio mândrie. E o jignire, o umilire şi o formulă lipsită de orice urmă de respect la adresa unei treimi din ţara aceasta, o treime care a contribuit fundamental la existenţa statului român şi a schimbat decisiv faţa culturii româneşti în nenumărate rânduri”, scrie Ungureanu.

Fostul Premier susține că există o explicaţie istorică, bazată pe nuanţe sociale şi economice, făcând trimitere la perioada socialistă. ”Moldova răscolită de minţile tulburate ale planificatorilor economiei centralizate se resimte şi astăzi. Gradul de antreprenori care înţeleg economia ca pe un flux viu de schimburi între părţi e aproape egal cu zero. Ca să te realizezi trebuie fie să pleci, fie să intri în combinaţii care parazitează bugetele de stat sau locale. Inflaţia de moguli locali, baroni cu viziuni oligarhice, după modelul rus, a devenit o obişnuinţă”, mai susține Ungureanu, amintit despre condamnarea ministrului Relu Fenechiu, care vine din Moldova românească și care ”a vândut statului transformatoare vechi la un preţ mai scump decât cele noi și a participat din plin la distrugerea statului de drept în vara lui 2012”.

Potrivit lui Ungureanu, istoria nu poate fi schimbată, dar ”la ea contribuim şi noi din plin”. ”Aşa cum românilor le e ruşine să spună că sunt din România, şi moldovenii ezită deseori să spună de unde vin. Accentul îi dă de gol şi, deseori, avem parte de pauze pline de subînţelesuri. Întrebaţi un ardelean dacă şi-ar dori să se mute în Moldova. Şi dacă ne putem găsi în istorie destul de multe scuze, dar şi multe fapte de laudă, prezentul nu ne onorează. Pentru că, pe lângă atitudinea inadecvată a celorlalţi, şi noi contribuim la ce se întâmplă cu noi. Bucureştii au devenit un oraş cosmopolit, Clujul şi Sibiul îşi dispută titlul de capitale culturale, Braşovul e plin de turişti străini, iar Timişoara e oraşul Revoluţiei. Unde e Iaşi în noua imagine a României?”, mai susține fostul Premier, concluzionând că moldovenii din România ”sunt datori cu o revoluție”.

Declarațiile lui Ungureanu au fost făcute în plină campanie unionistă, care are loc în Moldova și care este susținută de structurile oficiale de la București. Președintele României, Traian Băsescu, a declarat în repetate rânduri despre faptul că următorul plan de țară este unirea Moldovei cu statul român.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
 
Загрузка...
Загрузка...
Ştiri / Arhivă
<martie 2019>
LMaMiJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Яндекс цитирования Rambler's Top100