Externe

Ministrul roman confirmă că posibilul export de gazelor în Moldova este doar o decizie politică

27 mai 2014 17:17
Vizualizări: 615
0

Ministrul roman al Economiei, Constantin Niță, a declarat, marți, 27 mai, că decizia de exportare a gazelor românești în Moldova va fi o decizie politică, această nefiind justificată economic, din cauza că România nu-și poate acoperi în totalitate consumul intern din extragerile proprii.

Declarația a fost făcută de ministru în cadrul conferinței  "Cei mai mari jucători din economie". "Unele lucruri trebuie stabilite politic. Ne-ar conveni să folosim gazele în petrochimie, dar trebuie să ne gândim şi la Republica Moldova. Sunt de-ai noştri, trebuie să-i ajutăm şi pe ei", a afirmat Niţă.

Totodată, ministrul a recunoscut că România este o piață închisă și nu exportă gaze. Mai mult, Romania importă o parte din gazele necesare de la Gazprom, având în vedere ca producţia internă nu acoperă consumul.

În luna februarie curent, Niță a declarat că România va putea exporta gaze doar după ce va asigura în totalitate consumul intern. ”Să nu-și imagineze cineva că vom lua producția românească de gaze și o vom vinde la export. Întâi trebuie să ne satisfacem cerințele de pe piața internă. Nu putem lăsa consumatorii casnici și industriali din România, să facem export, iar noi să stăm fără gaze naturale. Lucrul acesta nu se va întâmpla. Ci, în funcție de posibilități, dacă vor fi perioade când vom putea exporta, o vom face, dacă nu, nu. În funcție de consumul de pe piața internă”, a spus Niță în februarie curent.

În aceeași ordine de idei, ministrul delegat al Energeticii de la București, Răzvan Nicolescu, susține că România se va interconecta la sistemul de gaze comun cu Ungaria, Bulgaria și Moldova  în anul 2016-2017 și doar atunci va avea posibilitate de import – export de gaze.

Declarațiile celor doi oficiali români vin să contrazică promisiunile făcute de Premierul moldovean, Iurie Leancă. Într-o vizită în sudul țării, efectuată în luna februarie curent, Premierul Leancă a declarat că începând cu luna mai curent, raioanele Ungheni și Nisporeni vor putea beneficia de gaze naturale românești mai ieftine. Aceeași declarație a fost făcută de Premier și în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Potrivit lui Leancă, construcția gazoductului Ungheni – Iași pe partea moldovenească va fi finalizată în luna martie, iar din aprilie – mai locuitorii celor două raioane vor beneficia de gaze mai ieftine.

De menționat faptul că lucrările de construcție a gazoductului Iași – Ungheni pe partea moldovenească nu sunt finalizate până în prezent.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
 
Загрузка...
Загрузка...
Ştiri / Arhivă
<decembrie 2018>
LMaMiJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Яндекс цитирования Rambler's Top100