Regional

Ambasadorul UE la Chișinău este dezamăgit de deciziile guvernanților moldoveni

22 mai 2014 17:25
Vizualizări: 709
0

Şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat, joi, 22 mai, că este dezamăgit de hotărârea conducerii Moldove de a pune în aplicare Legea privind descentralizarea fiscală abia la începutul anului 2015.

Declarația a fost făcută de ambasadorul Tapiola la o întrevedere cu membrii Congresului autorităţilor locale, care s-a desfăşurat la Chişinău în prezenţa comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

"Dacă analizez ce este de făcut în perioada următoare, agricultura şi dezvoltarea rurală constituie priorităţi foarte importante, dar şi managementul financiar va fi un domeniu important. Sîntem hotărîţi să sprijinim descentralizarea începută în Republica Moldova. Nu e niciun secret însă că suntem un pic dezamăgiţi că legea privind descentralizarea fiscală va intra în vigoare abia la începutul anului viitor, şi nu mai curând, fiindcă este un subiect foarte important", a declarat Pirkka Tapiola.

Șeful delegației UE a subliniat că acest principiu este foarte important în Uniunea Europeană, unde se pledează pentru luarea deciziilor cât mai aproape de cetățeni. Din aceste considerente, potrivit sursei citate, structurile europene doresc ca acest lucru să se întâmple și în Moldova, pentru a acționa în ansamblu pentru în dezvoltarea rurală, descentralizarea fiscală, reforma administrativă, etc.

Parlamentul a votat pe data de 1 noiembrie 2013 Legea privind finanțele publice locale, care anterior a scos sute de primari în stradă. Președintele Parlamentului, Igor Corman, a anunțat că Legea menționată va fi pusă în aplicare din 1 ianuarie 2015. Corman a spus că pentru început prevederile Legii vor fi testate în cadrul unui proiect pilot, care cuprinde raioanele Ocnița, Râșcani și Basarabeasca, precum și mun. Chișinău.

Primarii din satele și orașele țării nu au fost de acord cu această abordare, organizând mai multe acțiuni de protest. Primarii au cerut să li se asigure ”autonomia și descentralizarea promisă”.  

În februarie curent, Guvernul Statelor Unite ale Americii a sancționat guvernarea de la Chișinău pentru atitudine iresponsabilă și refuzul de a pune în aplicare din 1 ianuarie curent Legea privind finanțele publice locale, care este parte a reformei de descentralizare.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
 
Загрузка...
Загрузка...
Ştiri / Arhivă
<martie 2019>
LMaMiJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Яндекс цитирования Rambler's Top100